Material Flow Management; zero waste 2030
Bij Royal Schiphol Group is in 2022 op interim basis een bijdrage geleverd aan de duurzaamheidsambities van de luchthaven. Royal Schiphol Group heeft de ambitie om in 2050 de meest duurzame en hoogwaardige luchthaven van de wereld te exploiteren. Om deze ambitie te realiseren zijn tussentijdse doelen opgesteld waarbij 2030 als belangrijk jaar geldt. Hierin moet de luchthaven onder andere Zero Waste hebben. Dit betekent dat materiaal 100% herbruikbaar of (lokaal) gerecycled wordt, waarbij de waarde van vrijgekomen reststromen tenminste gelijk blijft en zo hoog mogelijk verwaard wordt.
Het realiseren van deze doelen vraagt om een nieuwe kijk op reststromen (afval). We zijn dit Material Flow Management gaan noemen; het managen van de reststromen. Van afval is immers geen sprake meer in deze circulaire gedachte.
Inkoop\verbindt heeft de inkoopprocedure geleid om voor alle luchthavens van Royal Schiphol Group, partijen te contracteren die het Material Flow Management verzorgen. De roadmap naar Zero Waste 2030 is hierbij het uitgangspunt en daarom zijn ook de contracten voor lange tijd gesloten.
Door middel van een inkoopstrategie en Europese aanbesteding zijn partijen gecontracteerd. Dit leidt tot:
- De roapmap Zero Waste 2030 betekent een belangrijke stap in de circulaire economie op de luchthavens
- Innovatieve oplossingen voor reststromen met veel aandacht voor datacollectie, tot ver in de keten van de verwerking
- Transparantie in de prijssystematiek en incentives voor verbeteringen in de prestaties
- Veel aandacht voor draagvlak, systeemverandering en interventies.